Ostružinový dort s tvarohem

by vanilkovylusk

Tento lehký ovocný moučník je ideální pro slunečné letní dny, neboť sezona drobného ovoce je v plném proudu, a jelikož se blížily narozeniny v rodině, strávila jsem několik dní nad vybíráním vhodného receptu na narozeninový dort. Nakonec jsem se rozhodla zkombinovat fantazii s předpisem z mé nové kuchařky, kterou jsem se i tímto způsobem rozhodla otestovat.  Vybrala jsem klasický tvarohový dort, který jsem vylepšila domácími svařenými ostružinami. Výsledek skutečně stál za dlouhé vybírání. Svěžest tvarohu byla podtržena jemnou nakyslostí ostružin a celkově dort vypadal jako z cukrárny. Oslavenci moc chutnalo, což znamená, že kuchařka si zasloužila své čestné místo na poličce.

Na 1 dort:

Těsto

185 g hladké mouky

90 g másla

60 g cukru

1 střední vejce

kůra z 1 citronu

2 lžíce mléka

Náplň

750 g polotučného tvarohu

250 g tučného tvarohu

4 vejce

300 g cukru

4 lžíce mléka

80 g kukuřičného škrobu

kůra z 1 citronu

Pokrytí

1200 g čerstvých ostružin

5 lžic cukru

lístky meduňky nebo máty na ozdobu

Nejprve začněte s přípravou těsta: ve větší míse nebo v robotu utřete mouku, máslo, cukr, mléko a vejce, až vznikne hladké a nelepivé těsto. Z těsta vytvořte kouli, obalte ji potravinovou folií a dejte na hodinu do ledničky.

Mezitím si připravte náplň: ve velké míse utřete elektrickým šlehačem všechny tvarohy s cukrem. Šlehejte alespoň pět minut, a postupně přidávejte za stálého šlehání vejce, mléko a škrob. Výsledná směs by měla být tekutá a homogenní.

Těsto vyválejte na plát a vyložte jím kulatou dortovou formu o průměru 22 cm tak, aby konce těsta sahaly těsně pod okraj stěny formy. Poté vlijte tvarohovou směs a vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 50 minut při teplotě 180°C. Dort nechte úplně vychladnout a dejte ho na 4 hodiny do ledničky.

Na pokrytí svařte v rendlíku 1 kg ostružin s pěti lžícemi cukru a za stálého míchání nechte šest minut probublávat na mírném ohni.

Vyndejte dort z lednice, pokryjte ho ostružinovou směsí a nechte opět v lednici deset minut ztuhnout. Ozdobte lístky máty či meduňky a čerstvými ostružinami a podávejte.

About these ads