Jak poznat čerstvá vejce?

by vanilkovylusk

Sami dobře víte, že k upečení dobrého piškotu jsou stěžejní kvalitní a, pokud možno, čerstvá vejce. Ale jak je poznat?

V obchodě se raději vyhýbejte platům vajec, která nejsou v chladícím boxu. Není to sice proti předpisů, ale čím má vejce méně chladu, tím méně zůstane čerstvé. Dalším předpokladem čerstvosti je pevná, nepopraskaná skořápka a suchá skořápka.

  • Do vyšší nádoby napusťte vodu a opatrně vložte vejce. Pokud vyplave na hladinu, znamená to, že se vněm uvolnily plyny, a tudíž je staré.
  • Staré je i vpřípadě, je-li při oddělování žloutku od bílku bílek řídký a nekompaktní.

Zmíněnou řídkost bílku také zjistíte při rozklepnutí vejce na mělký talíř. U čerstvého vejce zůstane žloutek uprostřed a nerozteče se do bílku. V opačném případě se žloutek odsune na stranu.