Severský jablečný koláč

by vanilkovylusk

Další alternativa zpracování jablek, když Vás omrzí štrůdl. Tento máslový koláč, původně ze severu Evropy, je vláčný a šťavnatý. I když se na první pohled může zdát náročnější, stojí za veškeré úsilí, které do něj vložíte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500 g hladké mouky

250 g másla

200 g přírodního cukru

2 vejce

100 g rozinek

50 ml rumu

1500 g nakyslejších jablek

lžička skořice

šťáva z jednoho citronu

lžička citronové kůry

vejce na potření

Naložte rozinky do rumu. Vyšlehejte mouku s 200 g másla, 100 g cukru a oběma vejci do vláčného těsta. Vytvarujte kouli, zabalte do folie a dejte na hodinu vychladit. Mezitím v hrnci či ocelové pánvi rozpusťte zbylé máslo se zbylým cukrem a přidejte oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájená na kostky. Ochuťte citr. kůrou a šťávou a vsypte skořici společně s namočenými rozinkami.  Vše povařte asi pět minut.

Z 2/3 těsta vyválejte asi půlcentimetrový plát a vyložte jím koláčovou formu o průměru 30 cm. Těsto propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C. Poté nechte vychladnout, naplňte jablečnou směsí, přikryjte zbylou třetinou těsta rozválenou na plát, propíchejte vršek vidličkou, potřete vejcem a dejte péct na dalších 25 minut do trouby vyhřáté na 180°C.