Prvorepublikový mazanec

by vanilkovylusk

Velikonoce jsou nejen svátkem jara, ale i jedním z nejdůležitějších svátků Křesťanství. Jako připomínka Kristovy smrti se každoročně peče sladký bochánek z kynutého těsta, jehož původ sahá až do 15. století. Tato verze mazance, který obsahuje velké množství rozinek, všem zaručeně hned zachutná.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 2 bochníky:

1 kg polohrubé mouky

42 g čerstvého droždí

400 ml vlažného mléka

3 žloutky

1 celé vejce

kůra z 1 citronu

200 g cukru krupice

150 g rozinek

60 g nahrubo nasekaných mandlí

4 lžíce rumu

4 lžíce slunečnicového oleje

50 g másla

špetka soli

rozpuštěné máslo na potření

mandlové plátky

moučkový cukr na posypání

Rum nalijte do misky a namočte do něj rozinky alespoň na jednu hodinu.  Ve větší misce připravte kvásek – nadrobte droždí a rozmíchejte s částí cukru a trochou vlažného mléka.  V jiné míse smíchejte zbylý cukr a mléko, mouku, naložené rozinky, žloutky s celým vejcem, citronovou kůru, nasekané mandle, rozpuštěné máslo, olej a sůl. Poté přidejte hotový kvásek a vypracujte (můžete v robotu) ve vláčné těsto. Dejte kynout na teplé místo alespoň na dvě hodiny.

Těsto promíchejte a rozdělte na dva stejné bochníky. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C. Pečte 40 – 45 minut. Ještě teplé mazance potřete rozpuštěným máslem a posypte mandlovými plátky a moučkovým cukrem.