Clafoutis s višněmi

by vanilkovylusk

Clafoutis je typický francouzský dezert původem z regionu Limousin, kde se plní nejrůznějšími druhy ovoce. Těsto je velmi tekuté a po upečení připomíná svou konzistencí spíše hustší pudink se zapečeným ovocem. Višně jsem zvolila pro jejich šťavnatost a neobvyklou chuť, která v tomto těstě dá vyniknout jejich  lehké nakyslosti.

Na 1 clafoutis:

Těsto

100 g hladké mouky

2 vejce

2 lžíce cukru

180 ml mléka

špetka soli

½ lžičky mleté vanilky

Višňová náplň

400 g vypeckovaných višní

3 lžíce cukru

1 lžíce másla

V robotu šlehejte mouku, vejce, cukr, mléko, sůl a vanilku po dobu asi jedné minuty. Až vznikne zcela hladké těsto, nechte chvíli stát.

Mezitím si ve větší silnostěnné pánvi pomalu rozehřejte máslo a poté, co začne pěnit, na něj vsypte višně. Vše promíchejte a společně povařte 3 minuty. Potom višně zasypte cukrem a opět promíchávejte zhruba 2 minuty, až višně lehce zkaramelizují.

Višně vložte do dortové formy o průměru 22 cm (šťáva může protéct, raději formu položte na plech pokrytý pečícím papírem) a rovnoměrně zalijte těstem. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte asi 20 minut, dokud clafoutis nevyběhne a okraje nezezlátnou. Je důležité, abyste během pečení neotvírali troubu – těsto by tak mohlo spadnout.

Posypte moučkovým cukrem a podávejte.